Navigácia

  • Školské kolo Dejepisnej olympiády

    Dňa 6. decembra 2023 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo Dejepisnej olympiády. Žiaci súťažili v kategóriách C (9. ročník), D (8. ročník), E (7. ročník), F (6. ročník).

    V kategórii C sa na 1. mieste umiestnil Daniel Imrich (9.B) a na 2. mieste Samuel Dolinský (9.A).

    V kategórii D sa na 1. mieste umiestnil Matúš Balaž (8.B).

    V kategórii E sa na 1. mieste umiestnila Karin Kočišová (7.B) a na 2. mieste Juliana Majerová (7.A).

    V kategórii F sa na 1. mieste umiestnila Sara Mačová (6.A).

    Najúspešnejší riešitelia  nás  budú reprezentovať v okresnom kole Dejepisnej olympiády vo Svidníku.

    Srdečne im blahoželáme a držíme palce!

    Mgr. Jana Capová

  • Školské kolo Šaliansky Maťko Jozefa Cígera Hronského

    Aj tento školský rok sa v našej základnej škole konalo školské kolo súťaže v prednese slovenských povestí Šaliansky Maťko Jozefa Cígera Hronského. Jozef Cíger Hronský ako spisovateľ, publicista, výtvarník, pedagóg, významný predstaviteľ a manažér Matice slovenskej patrí k ústredným postavám slovenského kultúrneho života 20. až 40. rokov minulého storočia na Slovensku. Jeho činnosť bola obdivuhodne rozsiahla a mnohostranná. Ako spisovateľ svojou tvorbou zaujal popredné miesto v slovenskej literatúre. Práve pamiatke Jozefa Cígera Hronského je venované toto recitačné podujatie. 
    Umiestnenia na našej škole patrili najlepším interpretom. Súťažilo sa v troch vekových kategóriách. Z prvého miesta sa tešili Nela Novotňaková (3.A), Radka Čorbová (5.A) a Matej Zošák (6.B). Druhé miesto patrilo Dominike Chovancovej (2.B), Petre Chovancovej (2.C),  Slavomírovi Vancákovi (5.B) a Ele Vaškovej (6.A). Tretie miesto si svojím výkonom zaslúžili Miroslav Baran (2.A), Mária Škovranová (3.B) a Alžbeta Beáta Filová (4.A).
    Naši najlepší recitátori sa zúčastnia okresného kola Šalianskeho Maťka, ktoré sa bude konať 16.2.2024 v našej Základnej škole v Giraltovciach. Veríme, že aj tam nás budú úspešne reprezentovať. 

                                                                                   PaedDr. PhDr. Jana Čubirková, PhD., MBA

  • Lyžiarsky výcvik

    Rok 2024 začal v rýchlom tempe. Ako každý rok aj tento sa naša škola vybrala na lyžiarsky výcvik, ktorý sa konal v termíne 8.- 12. januára v lyžiarskom stredisku Tylicz Ski v Poľsku. Ubytovaní sme boli v malom penzióne Willa Relax v Tyliczi. Výcviku sa zúčastnilo 18 žiakov. Lyžiarske stredisko ponúkalo svahy rôznych úrovní obťažnosti s krásnymi výhľadmi na okolitú prírodu. Niektorí žiaci  svoje lyžiarske zručnosti už len zdokonaľovali a niektorí sa naopak museli popasovať s novou životnou výzvou. Nakoniec všetko dobre dopadlo a z trápenia sa stala radosť. Všetci začiatočníci sa naučili lyžovať a pokročilejší lyžiari zvládli základy carvingu  a to všetko pod odborným vedením pedagógov Mgr. Róberta Mihalenka, Mgr. Patrika Partilu a Mgr. Matúša Krupu a zdravotníčky Mgr. Petry Jurčovej. Počasie bolo ideálne a snehu na svahu  bolo dostatok. Lyžiarsky výcvik hodnotíme kladne a veríme, že sme v žiakoch vyvolali a aj upevnili túžbu v tomto náročnom, ale o to krajšom športe pokračovať.

    Vypracoval: Mgr. Patrik Partila

  • Šaliansky Maťko

  • Oznam - dopravné

    Vážení rodičia,

    oznamujeme Vám, že dopravné žiakov za obdobie september až december 2023, budeme vyplácať od stredy 17.01.2024 do utorka 23.01.2024.

    V čase od: 8:00 do 15:00.

    Zákonný zástupca sa pri prevzatí dopravného preukáže občianskym preukazom. Vyplácanie sa uskutoční na sekretariáte školy, Pavilón B - Budovateľská 164/4

  • Žltačka typu A - výskyt v našom okrese

    Dbáme na prevenciu a dodržiavanie hygienických opatrení

    Vzhľadom na výskyt aktívnych ohnísk ochorenia Vírusovej hepatitídy typu A (VHA) v našom okrese by som Vás chcela upozorniť na zvýšenie obozretnosti.

    Pôvodcom ochorenia VHA je vírus hepatitídy A (HAV). U človeka spôsobuje vírusový zápal pečene, ktorý má dobrú prognózu, pretože väčšinou neprechádza do chronického štádia a človek sa uzdravuje po 2 - 4 týždňoch bez následkov. HAV vniká do tela najčastejšie ústami. Zdrojom a rezervoárom VHA je infikovaný človek, kontaminovaná voda a potraviny.

    Najčastejšími klinickými príznakmi ochorenia sú horúčka, zvracanie, hnačky, nechutenstvo, malátnosť a nevoľnosť. Prítomné môžu byť bolesti končatín, svalov a zvýšená celková únava organizmu. V neskoršom štádiu sa ochorenie prejaví žltým sfarbením kože a očného bielka – žltačkou. Inkubačná doba (je čas od vniknutia vyvolávateľa do organizmu, po vznik prvých príznakov) je od 15 až do 50 dní.

    Ochorenie patrí do skupiny chorôb nazývaných aj „choroba špinavých rúk“, prenášaných znečistenými rukami zo znečisteného prostredia. Hepatitíde typu A môžeme účinne predísť dodržiavaním zásad osobnej hygieny, umytie rúk po použití WC a pred jedlom. Ďalej odporúčame zamerať sa najmä na predmety, s ktorými prichádzate priamo do kontaktu (kľučky, splachovacie zariadenia vo WC, vodovodné batérie, kontaktné plochy v autobusoch, nákupné košíky a pod.). Aktívnou ochranou pred ochorením je tiež očkovanie.

                                                                                                             Mgr. Petra Jurčová, školská zdravotníčka

  • Zdravá výživa

    Dňa 21. 12. 2023 sa žiaci 4.A a 4.B triedy zúčastnili besedy na tému „Zdravá výživa,“ s lektorkou pani Janou Ufnárovou, z Úradu verejného zdravotníctva vo Svidníku. Táto beseda bola zameraná na podporu zdravej výživy. Téma, o ktorej sa veľa hovorí, čo si však pod ňou predstaviť? Mnoho rodičov si neuvedomuje, že jedlo a jeho rozloženie počas dňa je úzko späté aj s učením a pozornosťou ich detí. Výživa je teda jedným z faktorov, ktorý výrazne ovplyvňuje výkon žiakov v škole. V rámci besedy sa žiaci aktívne zapájali kladením otázok a diskutovali tak o danej problematike. Ďakujeme za pútavú prednášku a príjemné strávené chvíle.

                         

                                                                          PaedDr. Anna Galíková

  • Vianočná akadémia

    Najväčšiu radosť z krásnych Vianoc vedia prežívať deti. Spevom, tancom, šťastné a veselé vítajú každý rok najkrajšie sviatky roka. Vianoce sú  o chvíľu tu, sú to sviatky pokoja  a všetci už čakáme v blízkosti dvier, kedy sa sviatočne otvoria a do duše vojde láska aj mier. Postojte chvíľu a počúvajte nás, o tom, ako sa zjavilo to vzácne svetlo v tento vianočný čas. Touto básňou sa začala vianočná akadémia.

                Žiaci 3.A zo Spojenej školy v Giraltovciach pripravili pre svojich rodičov a starých rodičov  darček v podobe scénok, básničiek, vianočných piesní, vinšov či tancov. Toto milé podujatie sa konalo 20. 12. 2023 v spoločenskej miestnosti našej školy. Vo viac ako polhodinovom pásme žiaci našej školy preukázali a využili svoje schopnosti, nemalé vedomosti a zručnosti. Program bol pestrý a žiaci podali výborné herecké, spevácke či tanečné výkony. Všetci prítomní mali možnosť na chvíľu sa zastaviť, zamyslieť sa nad pravým významom Vianoc a posolstve, ktoré v sebe tieto sviatky ukrývajú.

     

                                                                                                                                       Mgr. Martina Švrčková

  • VESELÉ VIANOCE A ŠTASTNÝ NOVÝ ROK 2024!

  • Stretnutie s osobnosťou

    V našej škole sa už stalo pravidlom uskutočniť stretnutia s významnými osobnosťami súčasnej vedy a techniky.

    Nedávno sme sa s našimi piatakmi a šiestakmi zúčastnili literárnej exkurzie v Detskej knižnici Slniečko v Prešove, kde sme sa stretli so spisovateľkou Gabrielou Futovou. Jej literárna tvorba si už podmanila nejedného detského čitateľa. S veselými príbehmi tejto spisovateľky sa naši žiaci oboznámili aj na hodinách slovenského jazyka a literatúry. Jej prózu často interpretujú aj na recitačných podujatiach. Bolo nám cťou stretnúť sa s pani spisovateľkou, ktorá vo svojom živote i príbehoch zostáva pozitívna. Prostredníctvom svojej tvorby orientuje Gabriela Futová mladých čitateľov v oblasti hodnotovo rozkolísanej doby. V humorne ladených a napínavých príbehoch tak dáva priestor uplatnenia kritického myslenia nenásilným spôsobom.

    Tešíme sa na ďalší príbeh tejto významnej osobnosti súčasnej literatúry pre deti a mládež.        

                                                                         PaedDr. PhDr. Jana Čubirková, PhD., MBA

  • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok.

    ,,Dávajte veselo a slobodne. Dôležitá je energia za dávaním, takže nedávajte neochotne. Zákon príčiny a následku zaručuje, že za to, čo dáte, dostanete veľa.“ /David Cameron Gikandi/

    Vianoce sú čarovnou chvíľou, kedy chceme viac prejaviť svoju vďačnosť, lásku, city. Sú chvíle, kedy nám život daruje momenty nečakanej krásy. Takou krásou je aj darovanie lásky do krabice od topánok. Žiaci našej školy, pod vedením pedagogických zamestnancov a svojich rodičov, tak urobili už piaty rok. Pamätajú na to, že ak nenájdu Vianoce vo svojom srdci, určite ich nenájdu pod stromčekom. V tomto roku ich krabičky potešia starenky a starčekov ubytovaných v Zariadení opatrovateľskej služby v okrese Bardejov a Svidník.

     

                                                                            PaedDr. Anna Galíková

  • Dôležitý oznam: Harmonogram ŠKD!

    Riaditeľstvo spojenej školy oznamuje rodičom a žiakom, že v dňoch: 15.12. piatok a 22.12. piatok bude ŠKD na základnej škole fungovať v skrátenom režime do 14:30 z organizačných dôvodov. Ostatné dni bude ŠKD fungovať v štandardnom režime.

    Ďakujeme za pochopenie a spoluprácu.                      

  • Najkrajší betlehem 2023

    Podduklianske osvetové stredisko vo Svidníku aj tento rok vyhlásilo vianočnú súťaž s názvom „Najkrajší betlehem 2023“. Žiaci našej školy túto výzvu prijali a s radosťou sa pustili sa do tvorenia. V piatok 8.12. sme boli pozvaní na slávnostné vyhodnotenie do Podduklianskeho osvetového strediska vo Svidníku.  Tam sme sa dozvedeli, že odbornú porotu naše betlehemy zaujali. Veľmi sa z úspechu tešíme, pretože konkurencia bola skutočne obrovská a porota musela vyberať tie najlepšie výtvory z vyše 40 betlehemov. Na 2. mieste  sa umiestnila žiačka ôsmeho ročníka Miroslava Dzurjová, naše siedmačky Soňa Balinová a Karin Kočišová sa so svojím betlehemom umiestnili na prvom mieste. Dievčatám srdečne gratulujeme a zároveň im držíme prsty, keďže prvé miesta postupujú do finále „Medzinárodnej vianočnej súťaže betlehemov“ v Poľskom meste Dukla.

    Okrem udeľovania cien za najkrajší betlehem sa udeľovali ceny aj za najkrajšie vianočné vence, kde sa zapojili zväčša dospelí. V priestoroch Podduklianskeho osvetového strediska sme mohli vidieť aj výstavu fotografií a zároveň aj výstavu obrazov z plenéru, ktorý sa uskutočnil v jeseni a ktorého sme sa s našimi žiakmi úspešne zúčastnili.

    Navštívili sme aj tvorivé dielne, kde na nás čakali voňavé medovníky, ktoré si mohli žiaci ozdobiť podľa svojej fantázie. No najviac zaujali asi krosná. Každý si mohol vyskúšať technológiu tkania koberca a zistili sme, že tkanie teda vôbec nie je jednoduché. Tešíme sa na ďalšie výzvy.

     

                                                                      Mgr. Janka Čorbová, PhDr. Mária Barkóciová a Mgr. Ivana Baranová

  • Dôležitý oznam!

    Vážení rodičia, 

    ak sa nachádzate v hmotnej núdzi alebo Váš príjem je pod hranicou životného minima  a chcete si uplatniť nárok na školské pomôcky je potrebné predložiť potvrdenie.

    • potvrdenie, že dieťa žije v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi (vydáva úrad práce sociálnych vecí a rodiny);
    • potvrdenie, že dieťa žije v domácnosti, ktorej príjem je najviac vo výške sumy životného minima (vydáva sociálna poisťovňa).

    Potvrdenie  je nevyhnutné predložiť do 05.01.2024 na sekretariát školy (Budovateľská 164/4) alebo do Komunitného centra v Girlatovciach. 

    Pokiaľ táto podmienka nebude splnená (doručenie všetkých potrebných potvrdení), Vášmu dieťaťu nebudeme môcť poskytnúť dotáciu na pomôcky. Potrebné potvrdenie môžete doručiť do kancelárie Základnej školy, Budovateľská 164/4 alebo do komunitného centra.

  • Školské kolo Olympiády v anglickom jazyku

    Dňa 23.novembra 2023 sa uskutočnilo školské kolo Olympiády v anglickom jazyku. Ide o postupovú súťaž pre talentovaných žiakov, ktorí svoje schopnosti a jazykové zručnosti rozvíjajú nielen na hodinách anglického jazyka, ale aj vo svojom  voľnom čase.

    Tohtoročného kola sa zúčastnilo 19 žiakov 6. – 9. ročníka, ktorí súťažili v dvoch kategóriách: 1A – žiaci 6. - 7.ročníka a 1B – žiaci 8. - 9. ročníka .

    Najúspešnejšími riešiteľmi sa v jednotlivých kategóriách stali:

    1A

    1. Jakub Maďar (6.A) 

    2.Samuel Baňas (6.A)

    3.Adam Drabik (7.B)

     

    1B

    1. Andrea Berková (9.B)

    2. Simon Stanislav Kuča (9.A)

    3.Cyril Ján Kollár (9.B)

    Víťazi v jednotlivých kategóriách budú našu školu reprezentovať v okresnom kole, v ktorom im budeme obom držať palce.

    Všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť, želáme im veľa úspechov a dúfame, že táto súťaž prispela k ich ďalšej motivácii pri štúdiu anglického jazyka.

  • Zdravá výživa

    ,,Kto má dnes na desiatu zeleninu, kto má ovocie a kto má sladkosti a sladkú vodu?” Týmito otázkami lektorka pani Jana Ufnárová z Úradu verejného zdravotníctva vo Svidníku začala besedu o zdravej výžive pre žiakov prvého ročníka. S príbehom o správnom stravovaní  zaujala najmladších žiakov školy. Upozornila ich na potraviny, ktoré najviac škodia ich zdravému rastu a vývoju a zároveň poukázala na potrebu príjmu vitamínov z ovocia a zeleniny. V závere stretnutia si deti pozreli rozprávku o tučných zvieratkách, ktoré sa pre obezitu nemohli pohybovať. Za prednášku veľmi pekne ďakujeme a tešíme sa na ďalšie stretnutie.
    PaedDr. Anna Galíková

     

  • Katarínske trhy

    Medzi neodmysliteľné spoločenské podujatia mesta Giraltovce patria už niekoľko rokov Katarínske trhy. Miestnym rodákom i návštevníkom zo širokého okolia každoročne ponúkajú vianočné i tradičné dobroty a pútavý program, o ktorý sa tento rok postarali aj žiaci 1.B triedy pod vedením PaedDr. Anny Galíkovej s názvom “Dolu na valale”. Svojím vystúpením tak prispeli k sviatočnej a veselej atmosfére trhov.  

  • Deti čítajú deťom

    Túto úlohu sa podujali splniť naši štvrtáci, ktorí vo štvrtok 23.11.2023 pred popoludňajším spánkom zašli s knihami v rukách za škôlkarmi do MŠ v Giraltovciach, aby im priblížili príbeh Janka Hraška. Malí škôlkari čakali pripravení v postieľkach na svoju rozprávku. Rozprávka, ktorú im žiaci prečítali, malých škôlkarov veľmi zaujala, pretože pozorne počúvali a žiakov odmenili hlasným potleskom. Pani učiteľky ich zas potešili malou sladkosťou. Naši žiaci pridali k rozprávke aj malý darček v podobe záložky do knihy. Aj týmto spôsobom chceme rozvíjať u detí pozitívny vzťah ku knihám a k čítaniu.

    Učiteľky štvrtých ročníkov

     

     

  • Zber starých mobilov!!!

    Vážení rodičia, milí žiaci!

    V rámci projektu Recyklohry, do ktorého je aj naša škola zapojená, sa uskutoční zber starých (rozbitých, nepoužiteľných, ...) mobilov. Avšak z dôvodu, že zber starých mobilov sme uskutočnili minulý školský rok a možno by sme ich toľko nenazbierali, získali by sme menší počet bodov a odmena by bola menšia. Preto sme sa rozhodli zber uskutočniť nabudúce. Uskladnite si nepoužité mobily doma, vyberte z nich batérie, ktoré môžete priniesť do školy. Batérie zbierame počas celého školského roka. Ak bude výzva na zber, tak sa môžete zapojiť. Budete tak mať čas nazbierať viac mobilov od príbuzných a známych a tým zväčšiť šancu na výhru.

    Za pochopenie ďakujeme!

  • PROJEKT ČISTÉ RUKY

     Aktivitu s názvom „Čisté ruky“ realizuje Katedra ošetrovateľstva Fakulty zdravotníckych odborov PU v Prešove. Z toho dôvodu som oslovila PhDr. Gabrielu Kuriplachovú, PhD., ktorá prišla do našej školy 22. novembra 2023.

     Cieľom projektu je naučiť žiakov základných škôl správnej technike umývania rúk hravou formou, objasniť dôvody umývania rúk, a tým podporiť zdravie verejnosti. Aktivita bola zrealizovaná u žiakov 1. a 2. ročníka Základnej školy v Giraltovciach, zameraná na praktický nácvik umývania rúk. V úvode vyučovacej hodiny bola pozornosť detí upútaná na príbeh o špinavých rukách. Dôvody umývania rúk boli žiakom prezentované prostredníctvom farebných kartičiek a diskusie o tom, čo sa môže stať, ak si nebudeme umývať ruky. Nasledoval praktický nácvik techniky umývania, ktorú si mohli žiaci overiť pomocou „zázračnej“ UV lampy. V metodike boli ďalej použité pracovné listy, labyrint a schéma umývania rúk. Heslom dňa boli „Čisté ruky!“ Spoločne sme sa poďakovali pani doktorke potleskom za zaujímavú hodinu.

    Verím, že sme svojou činnosťou spestrili vyučovanie žiakov a presvedčili ich o tom, že čisté ruky sú základom zdravia.

                                                                                                         Mgr. Anna Šoltýsová

strana:

Novinky

Kontakt

  • Základná škola
    Budovateľská 164/4, 087 01 Giraltovce
  • Sekretariát: 0903 64 55 75, 054/7322207

    Školská jedáleň: 0903 645 247

Fotogaléria